De fem beste norske romanene

0638Under en kåring av Norges beste bøker gjennom historien, dukket det opp både gamle klassikere, diktsamlinger og romaner. Voluspå ble kåret til den beste norske boka noen gang. Vulospå er ingen roman i klassisk forstand. Dette er en gammel historie fra Norrøn tid, som forteller om en volve og hennes syner. En volve var en sannsigerske, en som kunne se fremtiden. Alle norske skolebarn lærer om Voluspå på skolen.

Norges nest beste bok gjennom tidene ble Snorres kongesagaer. Dette er heller ingen klassisk roman, men en historie som forteller om de gamle kongene, og om hendelser og tradisjoner fra vikingtiden. Snorres Kongesagaer er fortsatt en av de mest kjøpte bøkene i Norge, kanskje fordi den er både spennende og underholdende.

Moderne bøker

Den første boken på listen som er fra mer moderne tid, er Nordlands Trompet, av dikterpresten Petter Dass. På fjerdeplass på listen ligger Jødinden av Ludvig Holberg. Holberg skrev mange skuespill og komedier, men også noen mer alvorlige stykker. Han er en av Norges mest kjente skuespillforfattere, og mange av skuespillene hans spilles jevnlig på norske scener, blant annet Jeppe på Bjerget.

Femteplassen på listen gikk til Norske folkeeventyr av Asbjørnsen og Moe. Men dette kan heller ikke kalles en roman, etter som det ikke var Asbjørnsen og Moe som skrev eventyrene. De bare samlet dem inn. Eventyrene hadde gått rundt på folkemunne i mange generasjoner. Det eneste Asbjørnsen og Moe gjorde, var å skrive dem ned i bokform. Ingen vet hvem som egentlig laget eventyrene.

Den neste romanen på listen over tidenes beste norske bøker, er Amtmandens Døtre av Camilla Collett. Camilla Collett er en av Norges mest kjente kvinnelige forfattere. På niendeplass på listen ligger Peer Gynt av Henrik Ibsen, et av hans mest kjente verker. Verket er kanskje mest kjent som skuespill, med musikk av Edvard Grieg.Peer Gynt slår an over hele verden, og skuespillet har blitt satt opp i svært mange land.

Flere kjente verker

På ski over Grønland, skrevet av Fridtjof Nansen kom på tiendeplass i kåringen. Dette er mer en reiseskildring enn en roman, men den er vel verdt å lese. På plass elleve og tolv ligger Fred av Arne Garborg, og Mysterier av Knut Hamsun. Begge disse forfatterne er velkjente i Norge, og Knut Hamsun er også berømt internasjonalt.

Kransen av Sigrid Undset ligger på fjortendeplass på listen. Hun, Bjørnstjerne Bjørnson og Knut Hamsun er de tre norske forfatterne som har vunnet Nobelprisen i litteratur.

Menneskene og maktene av Olav Duun ligger på femtendeplass på listen. På de tre neste plassene ligger Alberte og friheten av Cora Sandel, Fuglane av Tarjei Vesaas og Dropar i austavind av Olav H Hauge. Tjuendeplassen på listen er Fra en annen virkelighet av Gunvor Hofmo.

Hva som er den beste norske romanen, avhenger selvsagt av hvem man spør. Alle har sine favorittbøker, og det er også skrevet mange gode, norske romaner i nyere tid. Romanen Sofies Verden ble en stor salgssuksess internasjonalt, og mange norske krimforfattere opplever også stor suksess i utlandet.

Privacy Policy