Kjente norske folkeeventyr

02514De norske folkeeventyrene er ikke skrevet av en bestemt forfatter. Disse eventyrene har i stedet levd på folkemunne og blitt gjenfortalt fra person til person. Det har ført til at de har endret seg underveis. Nye ting kan ha blitt lagt til, og de opprinnelige eventyrene kan ha blitt lenger. Det er heller ikke uvanlig at eventyrene finnes i flere varianter.

Troll og mystikk

Mystikk, rikdom og trolldom går ofte igjen i eventyrene. Noen eventyr er morsomme, andre er veldig skumle. Troll, tusser, trollkjerringer og trolldom er vanlig. Det er også vanlig at eventyrenes hovedpersoner finner rikdom eller kjærlighet i løpet av eventyrene. Noen ganger finner de begge deler.

Trollene i eventyrene er kjent for å være dumme. De har ofte mange hoder, og de er store og sterke, men samtidig er de lette å narre. Trollene bor ofte under jorden, og de pleier å være rike. Av og til bortfører de prinsesser eller vakre jenter, og helten i historien må redde dem. Eventyret De tre kongsdøtrene i berget det blå er et godt eksempel på dette.

Det trenger ikke å være troll i eventyrene for at de skal handle om rikdom. Gullfuglen og eventyret om Herreper er gode eksempler.

Moral

Eventyrene har ofte en moral, der de snille og gode blir belønnet, mens de slemme blir straffet. Eventyrene Buskebrura, og Mannedatteren og Kjerringdatteren, er eksempler på dette. Følgesvennen er et annet eksempel. Det kan dukke opp fæle vesen og be om en tjeneste. De som gjør gode gjerninger og hjelper, belønnes. De som ikke hjelper, blir straffet.

Det er vanlig at eventyrene inneholder gjentagende elementer. Tallet tre går igjen svært ofte. Det kan være tre troll i et eventyr, tre prinsesser, tre brødre, eller en hendelse som gjentas tre ganger. Hvis en hendelse gjentas tre ganger, endrer ting seg den tredje gangen. I noen av eventyrene dukker de tre brødrene Per, Pål og Espen opp. Per og Pål prøver seg på den samme utfordringen, men mislykkes. Yngstebror Espen, som blir kalt Askeladden, lykkes der brødrene har feilet.

Espen Askeladd dukker opp i mange eventyr. Blant de mest kjente er Prinsessen som ingen kunne målbinde, og Askeladden og de gode hjelperne, som Ivo Caprino laget film av. I dette eventyret skjer det mange morsomme ting. Askeladden hjelper folk, og blir belønnet av dem.

Eventyr som ligner hverandre

Ettersom eventyrene ble fortalt på folkemunne i mange generasjoner før de ble skrevet ned, har det utviklet seg flere varianter av noen eventyr. Et godt eksempel på det er de to eventyrene Kvitebjørn kong Valemon og Østenfor sol og vestenfor måne. Disse to eventyrene har mye til felles. Elementene er de samme. En ung jente eller prinsesse møter en isbjørn. Isbjørnen er egentlig en forhekset prins, som er menneske om natten, og bjørn om dagen. Hun kan ikke se ham som menneske før det har gått en viss tid, for da mister hun ham. Hun blir likevel fristet til å se på ham, og isbjørnen må dra til trollkjerringen som har forhekset ham. Jenta må legge ut på leting for å frelse sin kjære.

De norske folkeeventyrene er svært populære også i dag.

Privacy Policy