Kjente norske poeter

05684Henrik Wergeland er sannsynligvis den norske dikteren som er mest kjent internasjonalt. Han skrev teksten til mange kjente sanger, blant annet Vi ere en nasjon vi med, som ofte kalles barnas nasjonalsang. Wergeland har blitt sammenlignet med berømte internasjonale diktere. Han er Norges største lyriker gjennom tidene, og skrev både visjonære dikt, undergangsdikt, idyller, vennskapsoder, kjærlighetsdikt og barnedikt. Han skrev også noen salmer og fedrelandssanger. Hans største verk Skabelsen, Mennesket og Messias, fra 1830, er et lyrisk verk på hele 720 sider.

Wergeland var bror til Camilla Collett, og han er også kjent for å ha startet tradisjonen med barnetog på 17.mai. Wergeland var i tillegg engasjert i å gi Norge et eget skriftspråk, og en kulturell identitet, uavhengig av Danmark.

De beste bøkene gjennom tidene

Da de beste norske bøkene gjennom alle tider ble kåret, inneholdt denne listen også noen poesibøker. Nordlands Trompet, av presten Petter Dass ble kåret til Norges tredje beste bok gjennom tidene. Petter Dass var inspirert av den nordnorske naturen da han skrev, og regnes fortsatt som landsdelens største dikter.

På listen over de beste norske bøkene gjennom alle tider finnes også Ferdaminni fraa sumaren 1860 av Aasmund Olavsson Vinje. Denne boken ligger på sjuendeplass på listen, og er inspirert av en reise dikteren tok i forbindelse med kroningen av Karl XV i Nidarosdomen. På turen skrev han blant annet diktet Ved Rondane. Da Aasmund Olavsson Vinje besøkte Inderøy i Nord-Trøndelag, skrev han sangen Her ser eg fagre fjord og bygder, inspirert av den vakre utsikten.Stedet der han skrev denne sangen er markert med den såkalte Vinjesteinen.

Digte av Sigbjørn Obstfelder ligger også på listen over de beste norske bøkene gjennom tidene.

Andre lyrikere

Men selv om ikke alle de kjente dikterne havnet på denne listen, har de likevel skrevet viktige verk. Henrik Ibsen skrev også dikt, selv om han skrev flest bøker og skuespill. Men nesten alle norske skolebarn har lest diktet Terje Vigen, fra 1861. Diktet forteller om kornblokaden i 1808 – 1811, og om en fortvilet mann som prøver å ro til Danmark for å skaffe korn til familien sin. Dette tragiske diktet er et av Norges mest kjente dikt noen gang.

Arne Garborg skrev både romaner og dikt. Hans mest kjente diktsamling er Haugtussa, som er en samling sanger som forteller historien om en ung jente som er ute og gjeter. Hun blir liggende syk og alene i fjellet. Men historien inneholder også vakre, morsomme og glade sanger.

Andre kjente norske lyrikere er Herman Wildenvey, Johann S Welhaven, Rudolf Nilsen, Haldis Moren Vesaas, Tarjei Vesaas, André Bjerke og Arnulf Øverland. Arnulf Øverlands kjente dikt Du må ikke sove ble skrevet i 1937, og var en sterk advarsel om det som skulle komme.

Nordahl Grieg er spesielt kjent for diktet Til Ungdommen, som ble svært mye brukt i Norge etter terrorangrepene 22.juli. Dette diktet rører ved dype følelser hos mange, og temaene som tas opp i diktet er like aktuelle i dag som da diktet ble skrevet. Nordahl Grieg døde da flyet han var i ble skutt ned over Tyskland.

Privacy Policy