Variasjon i eventyrfortelling

Eventyr er alltid moro, uansett om man er barn eller voksen. Eventyr har en moral, de har spennende detaljer som får oss til å tenke. De gir oss et innblikk i oss selv, speiler av vår egen personlighet gjennom noen av karakterene. Eventyr har alltid en tydelig utvikling underveis, for det gode vinner alltid mot det onde, men det er fremgangsmåten som gjelder. Vi lever i en moderne verden, derfor må man ty til moderne måter å fortelle eventyr. Joda, selvsagt bør man ha en god bok liggende ved barnkøyene, slik at du kan lese for smårollingene før de sovner om. Men det finnes også en rekke andre måter å fortelle eventyr, eller være med på dem som en av hovedfigurene!

Dukketeater

dockteaterNår du har lest det samme eventyret noen ganger, blir det kjedelig å gå igjennom de samme ordene på nytt. Så hvorfor ikke sette opp et dukketeater for de små? Det er ikke vanskelig, og barna vil elske det. Ved å få frem det kreative bak deres livlige fantasi, vil ungene fordype seg i fortellingen du viser frem. Gidder du ikke lage dukker og sette opp stoler og bord i stua, kan dere som foreldre kle dere ut i stedet. Vis frem eventyret mens dere er utkledd som heltene, så har ungene et lite teater å se frem til etter middagstider! Poenget er at blandingen av visuell informasjon og ordene som blir sagt vil sette seg fast på minnet til de små tilhørerne.

Eventyrspill

Kanskje ikke helt å anbefale for barn, siden de allerede tilbringer store deler av sin fritid på å spille spill. Er du fast bestemt på å la ungen bruke nettbrettet i noen timer, kan det være smart å installere et eventyrspill med historisk korrekt bakgrunn. Altså vil barna lære seg noe historie samtidig som de spiller – kunnskap kommer som lettest når den er i form av lek. For deg som voksen finnes deg derimot også en rekke eventyrspill. Spill som får deg til drømme tilbake til gamle dager, spill som vekker fantasien og lar deg leve deg inn i rollen du påtar deg. Enkelte av slike spill kan du tjene penger på, til og med. For å tjene penger mens du har det gøy er det bare å velge ditt spill her. Med moderne 3D-grafikk og nydelige animasjoner som gjør helheten så virkelig som det går an i det 21. århundret, vil du kjenne som deg et barn igjen.

Eventyrjakt

piratflaggaSåkalte «adventure quests» har blitt veldig populære i det siste, og er en voksende trend blant både barn og voksne. Her blander man alle fem sanser for å gi deg et ordentlig innblikk i det utvalgte eventyret eller historiske hendelsen. Man kan oversette det til «eventyrjakt», men det er så mye mer enn bare det. Store selskap bruker slike «quests» til å bringe kollegaer sammen og få dem til å utfylle krevende oppgaver – slik blir man bedre kjent og arbeidsmiljøet forbedres. Når det gjelder unger, er det er også en rekke lignende eventyr der ute man kan ta del av. Vær med på en sjørøverskute og jobb deg igjennom ulike mysterier, eller opplev det Ville Vesten på kloss hold.

Hold eventyrene gående

Før i tiden gikk eventyrene i generasjoner, gjennom muntlige fortellinger. Utallige legender har gått tapt gjennom tidene, men en god del rakk å bli skrevet ned. Det har vi Asbjørnsen og Moe å takke for. Norske eventyr er gode, positive, spennende og fantasifulle. Med troll og andre mystiske skapninger er norske eventyr egentlig Norge i et nøtteskall. Ikke la eventyrene falme bort, ikke la de strykes ut av tiden. Selv om ungene foretrekker Plants vs. Zombies, må du ta kontrollen noen ganger og vise dem den magiske verden bak eventyrene. Det er din plikt som forelder. Som sagt trenger du ikke eventyrbøker engang, så lenge du er kreativ. La ungene føle seg som en del av eventyret, så vil du se at deres kunnskap og fantasi vokser som ugress.

Privacy Policy